Romania

ROMANIA

Asezare. Romania este situata in Sud-Estul Europei.
Suprafata: 237.500 km patrati.
Romania este o tara carpatica si dunareana, cu iesire la Marea Neagra, avand un relief variat si armonios repartizat (campii, 36%, dealuri si podisuri, 33%, munti, 31%).
Vecini – Romania se invecineaza la nord cu Ucraina si Ungaria, la est cu Republica Moldova, Ucraina si Marea Neagra, la sud cu Bulgaria si Serbia, la vest cu Ungaria.
Pe teritoriul Romaniei se afla cea mai mare parte a Deltei Dunarii, declarata rezervatie a biosferei (1990).
Clima este temperat – continentala moderata, cu patru anotimpuri si cu unele influente exterioare (oceanice, baltice, pontice s.a.) in regiunile mai joase. Temperaturile medii anuale depasesc 11 grade Celsius in sud si coboara sub 0 grade pe culmile cele mai inalte.
Ape – Cu exceptia catorva rauri mici din Dobrogea, toate apele Romaniei apartin bazinului Dunarii, ai carei principali afluenti sunt Somesul, Muresul, Crisurile (prin intermediul Tisei), Jiul, Oltul, Argesul, Ialomita, Siretul si Prutul. In Romania exista cca 3500 de lacuri, insa suprafata acestora nu depaseste, in general, 1 km patrat ( cel mai intins lac este Razim, 415 km patrati).

Atractii turistice

In Romania exista numeroase rezervatii si parcuri nationale (intre acestea, Parcul National Retezat, fondat in 1935), rezervatii stiintifice, monumente ale naturii si, din 1990, rezervatia biosferei a Deltei Dunarii – mentionata mai sus -, care cuprinde Delta, complexul lagunar Razim si un sector al cursului inferior al Dunarii intre Isaccea si Tulcea.
Cei mai importanti munti sunt Carpatii, impartiti in trei mari grupe: Carpatii Orientali (intre granita de nord a tarii si Valea Prahovei, cu altitudinea maxima de 2303 m – Vf.Pietrosul, in Muntii Rodnei), Carpatii Meridionali (intre Valea Prahovei si coridorul Timis – Cerna – Bistra – Strei, cu altitudinea maxima de 2544 m – Vf.Moldoveanu, in Muntii Fagaras) si Carpatii Occidentali ( intre Dunare la sud si Valea Somesului in nord, cu inaltimea maxima de 1848 m – Vf.Curcubata).