Grecia

Suprafata: 131.940 km²
Capitala: Atena
Localizare geografica: in sud-estul Europei, in Peninsula Balcanica. Se invecineaza la nord cu Bulgaria, cu Republica Macedonia si Albania, la est cu Turcia si Marea Egee, la vest cu Marea Ionica iar la sud cu Marea Mediterana.
Clima: se imparte in trei categorii:
clima mediteraneana, cu ierni blande, umede, si veri calduroase, secetoase. Temperaturile depasesc rareori extremele, desi uneori au loc ninsori chiar si in Atena sau Creta in timpul iernii.
clima alpina in special in Grecia occidentala (Epir, Grecia Centrala, Tesalia, Macedonia occidentala precum şi în părţile centrale ale Peloponezului, cum ar fi Ahaia, Arcadia şi părţi din Lakonia pe unde trece lanţul muntos).
climă temperată în Macedonia centrala si estica, precum si in Tracia, in locuri precum Komotini, Xanthi si Evrosul de nord; cu ierni umede si geroase si veri secetoase si calduroase.
Populatia: 10.665.989 locuitori
Limba oficiala: greaca
Religia: ortodoxa

Bucataria:
Cele mai raspandite mancaruri traditionale sunt: gyros – carne de porc sau pui (rareori de vita) prajita, cu sosuri si legume, invelita intr-o lipie prajita; souvlaki – frigarui din carne; tzatziki – un sos din iaurt, ulei de masline, usturoi, castraveti si marar sau menta; skordhalia – cartofi fierti amestecati cu usturoi, serviti de obicei cu peste prajit si sarat.
De asemenea, sunt excelente mancarurile pe baza de peste si fructe de mare: caracatita grill si achinosalata (icre de arici de mare in lamaie si ulei de masline). Legea obliga mentionarea in meniuri a preparatelor din fructe de mare si peste congelate. Unele feluri proaspete pot fi foarte scumpe; aveti grija sa intrebati cat va costa portia pe care o doriti, inaite de a comanda.
Salata greceasca – horiatiki – este un amestec de rosii, castraveti, branza feta, ceapa, msline, eventual ardei gras, condimentate cu oregano. Traditional, este dreasa numai cu ulei de masline; vinegreta si salata verde se adauga doar in restaurantele vizitate des de turisti.
Merita sa mai gustati: mousaka – vinete, carne tocata, roasii, sos, totul la cuptor; pastitsio – un fel de lasagna; stifado – bucati de carne si ceapa intr-un sos din vin si scortisoara; spetzofai – carnat fiert cu rosii si piper; saganaki – branza prajita; paidakia – bucati de miel facute pe grill. Pentru desert puteti incerca baklava – o prajitura cu miere si nuci macinate sau galaktobouriko – o placinta asemanatoare cu mille feuille. Nu trebuie sa ratati iaurtul cu miere – iaurtul in Grecia e total diferit de ceea ce stim noi!
La placintarie puteti incerca produsele de patiserie (fourno), tiropita – placinta cu branza, spanakopita – placinta cu spanac, bougatsa – placinta cu crema, sau horiatiko psomi – o paine traditionala, crocanta, foarte gustoasa. Toate acestea merg foarte bine cu o cafea greceasca. La fel de popular este si frappe-ul – cafea ness, apa, zahar, lapte si cuburi de gheata.

Adese si telefoane utile:

AMBASADA ROMANIEI IN ATENA
Adresa: 7 Rue Emmanoil Benaki, Paleo Psychico, 15452 Athenes
Telefon: Tel. 0030-210-6774035 begin_of_the_skype_highlighting            0030-210-6774035      end_of_the_skype_highlighting; Fax 0030-210-6728883
Email: secretariat@romaniaemb.gr;
Web: www.romaniaemb.gr;

CONSULATUL ROMAN IN SALONIC
Adresa: Str. Santas 16, 55236 Salonic
Tel: +(30) 2310 340 088 begin_of_the_skype_highlighting            +(30) 2310 340 088      end_of_the_skype_highlighting, 340 089
Fax: +(30) 2310 332 060
E-mail: romcons@otenet.gr