Croatia

Croatia (croata: Hrvatska) este o tara in Europa Centrala, invecinata cu Slovenia, Ungaria, Bosnia si Hertegovina, Serbia si Muntenegru. Are iesire la Marea Adriatica si capitala la Zagreb.

Croatii au ajuns in Dalmatia si Panonia in secolul al VII-lea. Dupa o perioada de stapanire bizantina si carolingiana, Dalmatia (incluzand si teritoriul Panoniei) a devenit un regat puternic in anul 924, condusa de printi croati. In 1102, croatii au devenit vasalii regelui Ungariei.

In secolul al XV-lea, Ungaria are mult de suferit din cauza expansiunii otomane, turcii ajungand sa cucereasca Bosnia si Hertegovina. In aceeasi perioada, teritoriul Dalmatiei era, in cea mai mare parte, stapanit de venetieni. Cu toate acestea, Dubrovnik, oras-stat bizantin si venetian la inceputuri, si-a obtinut independenta, fiind cunoscut drept Republica Dubrovnik.

In urma bataliei de la Mohacs, din 1526, croatii au decis sa se subordoneze habsburgilor si, cu ajutorul acestora, cea mai mare parte din teritoriul croat a fost eliberat de sub stapanirea turcilor pana in secolul al XVIII-lea. Istria, Dalmatia si Dubrovnik au fost, intre anii 1797 si 1815, sub autoritatea habsburgilor.

Ca parte a Imperiului Austro-Ungar, teritoriul croat a fost divizat intre cele doua componente ale acestuia, Dalmatia fiind inclusa in Austria, iar nordul (Croatia-Slavonia) fiind parte a Ungariei. Desi in anul 1868 Ungaria a acordat o anumita autonomie Croatiei, in fapt conducerea era exercitata de catre clasa politica maghiara, iar drepturile culturale si politice ale croatilor erau incalcate.

Dupa primul razboi mondial, Croatia a fost parte a Regatului Iugoslaviei, iar in timpul celui de-al II-lea razboi mondial, tara a fost transformata intr-un stat fascist marioneta, numit Statul Independent al Croatiei. Dupa razboi, Iugoslavia a devenit republica federala socialista.

Alaturi de Slovenia, Croatia si-a declarat independenta pe data de 25 iunie 1991, ceea ce a dus la razboiul croat pentru independenta. Prima tara care a recunoscut noul stat a fost Germania, in decembrie 1991.

In prezent, Croatia este inscrisa in procesul de aderare la Uniunea Europeana, negocierile fiind demarate in decembrie 2005.

Relief:
Campii, lacuri dealuri in N – NE (Croatia Centrala si Slavonia, parte din Campia Panoniei);
Munti impaduriti (Lika, Gorski Kotar, Alpii Dinarici);
Litoralul stancos al Marii Adriatice (Istria, Dalmatia).

Clima este temperat-continentala in nord si est, mediteraneana pe coasta si montana in zona centrala si sudica.

Pe lista patrimoniului mondial UNESCO sunt inscrise urmatoarele obiective din Croatia:
Centrul istoric din Dubrovnik (1979, 1994)
Centrul istoric si Palatul lui Diocletian din Split (1979)
Parcul national Plitvice (1979, 2000)
Biserica Euphrasius si centrul istoric din Porec (1997)
Orasul vechi Trogir (1997)
Catedrala Sf.Iacob din Sibenik (2000)